Laatste Nieuws

Te weinig trambestuurders, HTM krijgt dienstregeling bijna niet rond; ‘Noodplan ligt klaar’

Tram- en busbedrijven hebben door het personeelstekort moeite om na de zomervakantie de roosters rond te krijgen en weer vaker te rijden. HTM heeft een noodplan klaarliggen voor als het echt niet meer lukt.
 

Noodplan

Nu ligt er zelfs een nooddienstregeling klaar voor het moment dat het personeelstekort nóg nijpender wordt. Dan rijden de trams en bussen minder vaak. Volgens het Haagse trambedrijf zou dit niet per se tot overvolle voertuigen leiden. Alleen in de spits kan dat gebeuren. Om dat op te vangen kunnen extra ‘versterkingsritten’ worden ingepast.

,,Het is natuurlijk altijd goed om je voor te bereiden”, zegt een woordvoerster van de HTM. ,,Om een vergelijking te maken: we maken ook elk jaar een speciale regeling voor als er extreme sneeuw valt. Dan heb je dat klaar liggen en kan je het van de plank pakken als het nodig is.”

Wanneer die nooddienstregeling wordt ingevoerd is van tevoren niet te zeggen. ,,Daar zijn geen harde criteria voor. We kunnen niet zeggen dat we bij een bepaald aantal ziekmeldingen overgaan op die dienstregeling. Er zijn verschillende knoppen waar we aan kunnen draaien en we monitoren dat continu.”

De HTM wil in elk geval voorkomen dat trams en bussen willekeurig uitvallen. ,,Dat mensen op de tram staan te wachten en dat die dan blijkt uit te vallen. Dat wil je niet. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen. Er worden in elk geval geen lijnen geschrapt, het zit echt in de frequenties die worden aangepast”, benadrukt de woordvoerster.

De moeilijke puzzel wordt niet alleen veroorzaakt door veranderd reisgedrag en het personeelstekort. De vervoersbedrijven hebben ook te maken met meer zieke personeelsleden, onder meer doordat er nu zorg ingehaald wordt. Verder is er een nieuwe regeling ingegaan waarbij ov-medewerkers tot twee jaar eerder met pensioen kunnen gaan. Het inhuren van mensen van buitenaf en het inzetten van kantoorpersoneel loopt ook tegen grenzen aan.

Zorgelijke situatie

‘Het personeelstekort is een zorgelijke situatie in de ov-sector, maar helaas geldt dit voor meerdere sectoren op de arbeidsmarkt’, schrijft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, die over het openbaar vervoer in de Haagse regio gaat, aan de gemeenten.

Uit de brief blijkt wel dat de Rotterdamse RET het nog moeilijker heeft. De trams en bussen in en om de havenstad gaan een mix van zomer- en winterdienstregeling rijden en de BOB-bus voor uitgaanspubliek vervalt. De bussen van EBS rond Voorne Putten en Rozenburg blijven voorlopig het vakantieschema rijden. De Metropoolregio vraagt de ov-bedrijven om zo snel mogelijk weer de normale dienstregeling op te pakken.

 
 Terug
vrijdag 19 augustus 2022 14:43:47 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: JW