Laatste Nieuws

Zonnepanelen geplaatst op Lyceum Ypenburg.

 

Op woensdag 24 november zijn er onder belangstelling van zowel leerlingen van het Lyceum als buurtbewoners 420 zonnepanelen op het dak van het Lyceum getakeld. Wat het zo bijzonder maakt is dat de panelen zijn aangekocht door buurtbewoners.

 

Trots kijkt Richard van Vliet, bestuurslid van stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg-HWY- omhoog. “onze” panelen worden op het dak van het Lyceum getakeld. “er zijn genoeg daken op Ypenburg, maar zie een eigenaar maar eens zo ver te krijgen dat je er zoveel zonnepanelen op mag leggen.”

 

Door Dick Muijs.

Zonnepanelen geplaatst op Lyceum Ypenburg.

Voorbereiding:

Bijna vier jaar is Richard, samen met wijkbewoners, bezig geweest te zoeken naar een geschikt dak voor zonnepanelen. De tocht voerde langs bedrijven en scholen in Ypenburg en Leidschenveen. Stichting Voortgezet Onderwijs Haaglanden van Lyceum Ypenburg was meteen enthousiast. Het kostte veel tijd om alles af te stemmen en vast te leggen, niet alleen met de school maar ook met de gemeente Den Haag. Rector van de school Flint van de Gronden: “de school is er natuurlijk voor het onderwijs, maar op deze manier toont de school haar maatschappelijke functie en haar betrokkenheid met de omgeving.”

Initiatiefnemer: 

Het project is een initiatief van de stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg, in samenwerking met energie coöperatie Haags Opgewekt, stichting Voortgezet Onderwijs Haaglanden en gemeente Den Haag. Zo heeft wethouder Liesbeth van Tongeren zich er persoonlijk voor ingezet om het project gerealiseerd te krijgen. Haar motto: als er één schooldak een zonnecoöperatie heeft volgen er vast meer.”

Installatie en afronding:

Op het dak van het Lyceum worden de zonnepanelen geïnstalleerd door het bedrijf Solar Engineers. Er wordt tijdens de Kerstvakantie doorgewerkt zodat de werkzaamheden nog dit jaar worden afgerond. Vervolgens moet Stedin de aansluiting maken op het elektriciteitsnetwerk en kunnen ze, als de zon weer doorbreekt, schone stroom opwekken!

Aankoop zonnepanelen en verkoop:                                                                          Eerder dit jaar konden bewoners uit omliggende postcodegebieden zonnepanelen aankopen voor dit project. “Dit project doen we samen met de energie coöperatie Haags Opgewekt. Zij hebben meerdere daken in Den Haag onder hun beheer en hebben veel ervaring. De bewoners die meedoen worden lid van de coöperatie“ aldus Richard van Vliet, die inmiddels ook is toegetreden tot het bestuur. “Wellicht dat we in de toekomst meer daken kunnen vinden voor nieuwe projecten. De zonnepanelen waren in april 2021 binnen drie weken uitverkocht, dat geeft aan dat er in de wijk veel enthousiasme is om mee te doen aan een leuk en duurzaam project.”oHaags Opgewdekt. H

Looptijd en verwachting:

Het project heeft een looptijd van 15 jaar, ieder jaar krijgen de leden een deel van de opbrengst van zonnepanelen uitgekeerd. De verwachting is dat de bewoners hun oorspronkelijke inleg na circa 9 jaar hebben terugverdiend.

Informatie:                                                                                                                  Op de website www.duurzaamypenburg.nl kunt u meer informatie vinden over dit en andere projecten van stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg. Daarnaast vindt u er uitgebreide energiebesparingsadviezen.

 

Foto’s: © Dick Muijs.

Foto : Leden van de stichting HWY volgen de werkzaamheden
Terug
vrijdag 10 december 2021 09:29:50 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob