Laatste Nieuws

Activiteiten rondom kinderrechten

 

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht en heeft speciale aandacht voor de rechten van het kind.

 

Niet alleen tijdens de jaarlijkse Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november, maar ook door bijvoorbeeld het subsidiëren van organisaties die zich met kinderrechten bezighouden. Ook heeft Den Haag een eigen Jeugdombudsman(externe link).

Activiteiten rondom kinderrechten

Activiteiten Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Elk jaar is op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. In de week van 20 november 2021 vinden in Den Haag allerlei activiteiten plaats die te maken hebben met kinderrechten. Verschillende organisaties werken samen om er een mooie dag van te maken. Bijvoorbeeld welzijnsorganisaties en buurthuizen.

Kinderrechtenkrant

Voor groepen 6, 7 en 8 is de Haagse Kinderrechtenkrant uitgebracht. Hierin staat informatie over kinderrechten. Scholen kunnen deze krant gebruiken in hun lesstof.

 

Wilt u een kinderrechtenkrant ontvangen? Stuur dan een e-mail naar jeugd@denhaag.nl.

Samenwerking met Het Nationale Theater

Op woensdag 17 november is een voorstelling te zien over kinderrechten in de Koninklijke Schouwburg. Kinderen van 5 Haagse basisscholen en een groep jongeren tot 18 jaar hebben hier samen met theatermakers aan gewerkt.

De voorstelling gaat in op zaken als: kinderrechten zijn door volwassenen bedacht. Hoe weten zij wat het beste voor kinderen is? En zijn kinderrechten niet gewoon logisch, waarom moet je het daar over hebben? En dan is er nog corona. Hierdoor konden kinderen en jongeren het afgelopen anderhalf jaar niet alles doen wat zij eerder altijd deden. Lees meer over de voorstelling op de website van Het Nationale Theater(externe link).

Kinder- en Jongerenrechtswinkel

Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel(externe link) kunnen kinderen en jongeren tot 25 jaar gratis hun vragen stellen over hun rechten en plichten. Ze hoeven hun naam niet te noemen. Er zijn ook gastlessen over kinderrechten voor het onderwijs. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft informatie en advies. Zij luisteren graag naar het verhaal van de jongeren en helpen ze op te komen voor hun rechten.

Haags Scholieren Kinderrechtendebat

Op 19 november vindt weer het Haags Scholieren Kinderrechtendebat plaats, in de Raadzaal van de Haagse Gemeenteraad. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel organiseert dit om de kennis over het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties te vergroten. Op deze dag nemen 10 debatteams het tegen elkaar op. De teams bestaan uit kinderen uit de 2e klas van de middelbare school. De scholieren debatteren over stellingen over kinderrechten Na het finaledebat volgt de prijsuitreiking.

Prijsuitreiking van Haags Scholieren Kinderrechtendebat

Muurschildering Escamp

In de week voor de kinderrechtendag wordt een muurschildering gemaakt over kinderrechten, van 10 bij 12 meter groot. De schildering komt op een muur op de hoek van de Beresteinlaan en de Erasmusweg in Escamp. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel werkt hiervoor samen met kinderen uit de wijk, The Hague Street Art, kunstenaar Jochem van Aller en de gemeente. Iedereen kan de Kinderrechten Muurschildering gaan bekijken. Voorbijgangers, maar ook kinderen en volwassenen in de wijk. Ga vooral kijken; herkent u de kinderrechten?

EscapeVroom over de rechten van het kind

Een escaperoom is een activiteit waarbij je door het oplossen van opdrachten een uitweg kan vinden. De gemeente Den Haag heeft een escaperoom gemaakt die gaat over de rechten van het kind: de EscapeVroom. Wilt u met uw klas, stichting of organisatie deze EscapeVroom gebruiken? U kunt deze gratis reserveren via JIP Haaglanden(externe link) door een mail te sturen naar info@jiphaaglanden.nl. Op 20 november kunt u met uw kinderen of leerlingen de EscapeVroom spelen op stadsboerderij Op den Dijk.

 
Bekijk de video over de EscapeVroom (YouTube-kanaal van de gemeente)
Kinderen openen de EscapeVroom

Kinderrechten in de klas

Bent u op zoek naar inspiratie voor uw lessen over kinderrechten? Op de website van Defence For Children staat een Kinderrechtenquiz(externe link). Ook vindt u er een startpakket Kinderrechten(externe link) en meer voorlichtingsmateriaal.

U kunt ook een gratis gastles over kinderrechten aanvragen. UNICEF komt graag langs en vertelt uw leerlingen over kinderrechten en het werk van UNICEF. Dit gebeurt door verschillende verhalen, films en opdrachten. Meer informatie op www.unicef.nl/gastles(externe link).
Terug
vrijdag 19 november 2021 08:49:58 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob