Laatste Nieuws

Ypenburg herdacht de gesneuvelde militairen.

 

Op 10 mei 1940 vielen de Duitse toepen Nederland binnen. Op en rond het vliegveld Ypenburg werd zwaar gevochten en vonden 95 militairen de dood. Jaarlijks worden op 10 mei deze helden herdacht op twee plaatsen op Ypenburg, bij het monument van de Grenadiers en Jagers aan het Böttgerwater en bij het monument aan het  ILSY plantsoen. De herdenking aan het ILSY plantsoen was door de COVID-19 maatregelen helaas niet toegankelijk voor publiek. 

 

Tekst en Foto’s: Dick Muijs.

Ypenburg herdacht de gesneuvelde militairen.

De herdenking aan het Böttgerwater vond plaats In aanwezigheid van de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, Brigadegeneraal der Grenadiers Timmermans, Stadsdeeldirecteur Petra Sevinga, genodigden en bewoners. Door de COVID-19 maatregelen was de herdenking aangepast, maar zeker indrukwekkend en sfeervol. 

Na de officiële opening en iedereen welkom was geheten, voerden diverse sprekers het woord, herdachten de gesneuvelden en allen benadrukten dat vrede en leven in vrijheid het allerhoogste goed is. Brigadegeneraal Timmermans noemde in zijn speech speciaal veteraan Dhr. Moerman, 104 jaar oud, overleden in 2020 maar die al de jaren aanwezig was bij de herdenkingen op Ypenburg. Kinderen van Basisschool De Startbaan droegen borden mee met daarop de namen van gesneuvelde militairen. Ook werden er door de kinderen gedichten voorgedragen en liederen gezongen. Na het taptoesignaal werd 2 minuten stilte in acht genomen en werd de vlag gehesen,  waarna de kranslegging plaatsvond door achtereenvolgens Brigadegeneraal Timmermans, Burgemeester Jan van Zanen en Stadsdeeldirecteur Petra Sevinga. Na de kranslegging volgde het defilé en werden door kinderen van De Startbaan bloemen bij het monument gelegd.

Bijzonder is dat straten in de verschillende wijken op Ypenburg de namen dragen van  gesneuvelde militairen. Bij het winkelcentrum, en in de wijken Waterwijk en Singels.  Zo worden deze helden nooit meer vergeten en zijn blijvend in onze herinnering voor hun geweldige inzet en moed.


Terug
vrijdag 14 mei 2021 08:18:40 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob