Laatste Nieuws

Sloopregeling voor dieselauto’s, brommers en snorfietsen

 

U kunt een vergoeding krijgen voor het laten slopen van uw dieselauto, brommer of snorfiets op benzine. Deze regeling draagt bij aan schonere Haagse lucht. U kunt slooptegoed aanvragen vanaf 13 maart tot en met 31 augustus 2021.

Op 1 juli 2021 krijgt Den Haag een milieuzone voor bestel- en personenauto's op diesel. Dieselauto's met emissieklasse 3 of lager mogen dan niet meer rijden in de stad. Lees meer over de milieuzone voor dieselauto's.
Vanwege de coronamaatregelen is de geldigheid van de voucher waarmee u een fiets, elektrische brommer of snorfiets kunt aanschaffen verlengd. De voucher is 4,5 maand geldig (dat was 3 maanden).
Sloopregeling voor dieselauto’s, brommers en snorfietsen

Wat is het?

Voor een gesloopte dieselauto krijgt u van de gemeente een tegoed van € 1.000.
Voor een gesloopte brommer of snorfiets krijgt u een tegoed van € 400.
Heeft u een geldige Haagse Ooievaarspas? Dan krijgt u een tegoed van € 750 voor een gesloopte brommer of snorfiets. Zo kunnen ook inwoners met een lager inkomen overstappen naar een schonere vorm van vervoer.

U kunt het tegoed besteden aan bijvoorbeeld een (elektrische) fiets of (elektrische) bakfiets, een elektrische brommer of elektrische snorfiets, het openbaar vervoer en het huren van deelauto’s.

Het totale budget is € 500.000 (5 ton). De regeling loopt van 13 maart tot en met 31 augustus 2021, of tot het budget op is.

 
Subsidie voor demonteren brom- en snorfietsen Bekijk op het gemeentelijk YouTube-kanaal

 

Hoe werkt het?

Zorg dat u de goede verklaring krijgt van het demontagebedrijf. Een vrijwaringsbewijs is geen demontageverklaring. Het demontagebedrijf heeft meestal zelf demontageverklaringen.

Ooievaarspas

Met een geldige Haagse Ooievaarspas krijgt u eenmalig een tegoed van € 750 voor een gesloopte brommer of snorfiets. Bij de subsidieaanvraag controleert de gemeente of uw pas geldig is. Is de pas niet geldig, dan is de hoogte van het tegoed dat u ontvangt € 400.

Heeft u nog geen Ooievaarspas maar wilt u wel uw voertuig laten slopen en de vergoeding van € 750 krijgen? Vraag dan eerst een Ooievaarspas aan. Het aanvragen van een Ooievaarspas duurt ongeveer 8 weken. Kijk of u in aanmerking komt voor een Ooievaarspas.

Alleen Ooievaarspashouders die in Den Haag wonen, 16 jaar of ouder zijn en een geldige Ooievaarspas hebben, kunnen de vergoeding van € 750 krijgen.

Voorwaarden

De gemeente neemt uw aanvraag voor een tegoed in behandeling nadat u uw auto, brommer of snorfiets heeft laten slopen. Controleer vooraf of u aan alle voorwaarden voldoet. U kunt hiervoor onderstaande checklist gebruiken. Als u aan al deze voorwaarden
voldoet is er geen reden om uw aanvraag af te wijzen.

Nodig bij uw aanvraag

Bij de aanvraag heeft u een demontageverklaring nodig. Deze krijgt u als u uw voertuig laat slopen bij een door de RDW erkend demontagebedrijf. Ooievaarspashouders hebben een geldige pas nodig. Het nummer van de pas vult u in op het aanvraagformulier.

Aanvragen

 
Aanvraagformulier sloopregeling(PDF, 186,4 kB)

U vraagt het tegoed aan met het aanvraagformulier. Op het formulier geeft u aan of u het tegoed wilt gebruiken om een (elektrische) fiets of bakfiets of een elektrische brommer of elektrische snorfiets te kopen. U kunt het tegoed ook gebruiken voor reizen met het openbaar vervoer. U krijgt geen contant geld van de gemeente.

Hoelang duurt het?

Na het insturen van uw aanvraag hoort u binnen 6 weken van de gemeente of u een tegoed krijgt.

Tegoed besteden

Fietsen, brommers en snorfietsen

OV-abonnement

Goed om te weten

Ophalen oude brom- of snorfiets

U kunt uw oude brom- of snorfiets gratis laten ophalen. De voorwaarden vindt u op de site van Tensen 2wielers Westland(externe link). Daar kunt u ook een afspraak maken.

Helmplicht

De landelijke overheid werkt aan een algemene helmplicht voor snorfietsers. Dit betekent dat op termijn ook snorfietsers een helm moeten dragen. Verder kan het zijn dat snorfietsers in Den Haag op termijn niet meer op (alle) fietspaden mogen rijden. Ook snorfietsers moeten dan met helm op de weg rijden. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Luchtkwaliteit

Fietsen, elektrisch vervoer en gebruik van OV zijn goed voor de luchtkwaliteit. En dat is weer goed voor de gezondheid van de inwoners van Den Haag. Daarom geeft de gemeente subsidie voor het slopen van dieselauto’s en brommers en snorfietsen op benzine.

Meer informatie

Bekijk de volledige tekst van

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar sloopregeling@denhaag.nl.
Terug
vrijdag 26 maart 2021 08:31:00 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob