Laatste Nieuws

Het BijenABC van de Ypenburgse imker Aad Dekker is een bezoek meer dan waard.

 

Op het  Valutapad achter het Hofbad, is een zeer interessante locatie gevestigd, de bijentuin van Aad en Stephanie Dekker. Deze hobbyisten pur sang zijn sinds 2014 samen met veel enthousiasme bezig de bijencultuur te promoten.

 

Als je met Aad en Stephanie in gesprek gaat, krijg je een boeiend en zeer interessant betoog over de bijencultuur:  ‘de bijen doen goed werk voor ons en we kunnen heel wat van ze leren. Zo bestuiven ze veel fruitsoorten, bloemen en planten waar later zaden voor de voortplanting van planten, bloemen of boomsoorten uit ontstaan.

 

Door: Dick Muijs

Het BijenABC van de Ypenburgse imker Aad Dekker is een bezoek meer dan waard.

De mens kan niet zonder bijen leven en de bijen ook niet zonder de mens is hun filosofie. Op de imkerij vertellen zij aan geïnteresseerde bezoekers er alles over. Zij vertellen hoe de imker aan zijn bijen komt, hoe zij zich voortplanten, hoe een bij honing maakt en hoe komt dat nu in een potje, hoeveel bijen zitten er in een bijenkast en wat is de functie van de koningin? Wil je weten waarom bijen je soms steken?  Kortom alle vragen die de bezoeker stelt daar heeft de imker het antwoord op.                                                                                                                Er is wel een probleem zegt Aad ‘er zijn circa 360 wilde bijensoorten in Nederland en de helft daarvan staat op de rode lijst. Dat komt omdat er in veel gebieden in Nederland (te) weinig planten en bloemen geplant worden en ook er is een gebrek aan diversiteit voor de bijen om voldoende te kunnen gedijen. Laten we samen de natuur beschermen en goed beheren door bomen, bollen, planten te poten, bloemen te zaaien, te telen en te tuinieren. Het moet beter, en het kan beter is zijn oproep.

Naast een fulltime baan in een zorgboerderij besteed Aad ongeveer acht uur per week aan ‘zijn’ bijen. Hij heeft ook een aantal kasten staan in de tuinen van Arentsburgh in Voorburg. Tussen de overige imkers in de regio is er een goed contact.

Aad en Stephanie: ‘We zijn bijen gaan houden omdat we een bijdrage willen leveren aan de zorg voor de natuur. Bovendien willen we graag aan anderen vertellen hoe mooi en bijzonder de wereld van de bijen is’.  

Meer informatie: www.hetbijenabc.nl                                                                                                   

Mailadres: hetbijenabc@gmail.com via 06293 645 09 (Aad) of  06-269 864 80 ( Stephanie)                      Adres: Valutapad 1, achter het Hofbad.                                                                                     

Openingstijden: Op woensdagmiddag van 14.00-17.00 uur vanaf 5 augustus tot 1 oktober. Bij het groene hek even aanbellen. Ook scholen en groepen zijn welkom.                                                                 

De bijentuin van Aad en Stephanie Dekker is een bezoek meer dan waard. Een boeiende belevenis voor jong en oud! U bent van harte welkom!

Foto 1: Aad en Stephanie kunnen boeiend vertellen over hun bijentuin.
Terug
vrijdag 7 augustus 2020 07:20:11 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: Rob