Laatste Nieuws

TU Delft extra in trek bij buitenlandse studenten: ‘De internationale belangstelling is groter dan vorig jaar’

 

De TU Delft lijkt te profiteren van de internationale coronacrisis. Geheel tegen de verwachting in heeft de universiteit voor het komende studiejaar niet minder, maar juist flink meer inschrijvingen van buitenlandse studenten. De TU stevent af op een nieuw record. 

TU Delft extra in trek bij buitenlandse studenten: ‘De internationale belangstelling is groter dan vorig jaar’

Bachelor

Vorig jaar meldden zich in september 617 internationale studenten voor een bacheloropleiding in Delft. Ruim 1500 buitenlanders begonnen aan een masteropleiding. Afgaande op de voorinschrijvingen, worden dat er dit jaar mogelijk enkele honderden meer. De Delftse universiteit kent ook veel promovendi uit alle delen van de wereld. 

Voorzitter Tim van der Hagen van de raad van bestuur van de TU Delft is verrast door de grote stroom aanmeldingen. De oorzaak is mogelijk te vinden in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, twee landen met een groot aantal universiteiten die veel prestige genieten binnen de wetenschappelijke wereld. In Amerika dreigt president Trump met visumbeperkingen voor internationale studenten. Universiteiten komen daartegen in verzet.

Onzekerheid

,,Corona heeft in beide landen hard toegeslagen”, vertelde Van der Hagen eerder deze week in het Stadsgesprek, een virtuele talkshow van de universiteit. ,,Dat zorgt voor veel onzekerheid bij studenten. Zij vragen zich af of de situatie tijdig verbetert en de grenzen weer open gaan.”

Ook het aantal Nederlandse studenten groeit. Op de drempel van de zomervakantie heeft de TU Delft 6,6 procent meer inschrijvingen dan vorig jaar om deze tijd. 

 

Distancing

De TU Delft wil de campus vanaf september weer tot leven wekken. Kort voor de zomervakantie vinden alle colleges nog steeds online plaats. Van de 25.000 studenten is slechts een zeer klein deel op het universiteitscomplex te vinden. Van de staf zijn wel enkele honderden mensen op de campus aan het werk.

De universiteit denkt in het nieuwe collegejaar twintig procent van de capaciteit te kunnen benutten. Dit betekent dat elke student minimaal een dag per week weer fysiek college kan volgen in één van de zalen.

Eerstejaars kunnen twee dagen per week naar de universiteit komen. ,,Zij krijgen voorrang”, zegt Van der Haagen. ,,Deze mensen weten nog niet wat studeren is. Ook moeten we hen de mogelijkheid bieden om de stad te leren kennen.”

Treinreizen 

Een woordvoerder van studentenvakbond VSSD noemt het ‘zorgwekkend’ dat studenten ook komende jaar beperkt worden in hun studiemogelijkheden.,,Dat heeft al tot veel studievertraging geleid. Wij pleiten in dat verband voor compensatie voor de studenten.”

De TU Delft werkt samen met de gemeente Delft en de NS aan een ordentelijke terugkeer van het studentenleven. ,,Als de colleges beginnen, zorgt dat voor meer reuring op de Delftse straten en op de campus”, zegt burgemeester Marja van Bijsterveldt. ,,We zijn daar blij mee, maar het plaatst ons wel voor grote uitdagingen om social distancing te kunnen waarborgen.”

Als onderdeel van de maatregelen verruimt de TU vanaf september de openingstijden. De colleges worden gegeven tussen acht uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds. Dit zorgt voor een betere spreiding van de studentenstroom. Zowel op de universiteit, als in het openbaar vervoer.
Terug
zaterdag 11 juli 2020 10:32:37 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: JW