Laatste Nieuws

Dag van de Haagse Geschiedenis 2020 viert De Vrije Stad

 


Met als thema ‘De Vrije Stad” organiseert het Haags Gemeentearchief op zaterdag 18 april voor de vijftiende keer De Dag van de Haagse Geschiedenis. Tussen 11 en 16 uur wordt het Plein in het centrum van Den Haag weer omgetoverd tot bruisend festivalterrein en vieren we met alle inwoners van de stad de geschiedenis van Den Haag.

 

Dag van de Haagse Geschiedenis 2020 viert De Vrije Stad


Het thema De Vrije Stad is geïnspireerd op de landelijke viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. Jong, oud, nieuwkomer, expat of van oudsher Hagenaar of Hagenees, iedereen kan meedoen en genieten van gratis workshops, rondleidingen, bijzondere optredens, excursies en expedities die door meer dan 30 Haagse erfgoedinstellingen en organisaties worden aangeboden. Tickets voor alle expedities zijn te verkrijgen bij de stands van de deelnemers op het Plein.
30 deelnemers en meer dan 60 activiteiten
Tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis 2020 belichten de deelnemers vooral het Den Haag ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, van de Bevrijding en de jaren van vrijheid daarna.


Marching Band Victory uit Rijswijk trapt De Dag muzikaal af, daarna treden de Haagse Sunny Rays op met hun vrolijke mix van reggae, ska en rap. De Swing-a-Dilla’s sluiten de dag muzikaal af met een spetterend optreden in de geest van de Andrews Sisters. Ondertussen staan er stadswandelingen, rondleidingen, lezingen, boottochten, rijtoeren en workshops op het programma waar iedereen aan kan meedoen.
In Café De Vrijheid kan iedereen tenslotte bijkomen met een bakkie en natuurlijk chocolade, dat werd immers uitgedeeld door de soldaten die ons in 1945 bevrijdden.


Ook voor kinderen
Zoals elk jaar is er ook voor kinderen genoeg te doen. Zo kunnen ze kleur geven aan de bevrijding door voor een greenscreen te poseren in een foto uit mei 1945 of diezelfde foto bewerken met naald, draad en kleur in de workshop. Het hele gezin kan op de foto in de love, peace & happiness fotobus of kiezen voor een van de andere workshops op het Plein. En voor het inwendige kind zijn er speciale, biologische freedom fries.


75 jaar Vrijheid in Den Haag
Speciale aandacht is er dit jaar voor 75 jaar vrijheid in Den Haag. Op 8 mei 1945 werd Den Haag bevrijd van de Duitse bezetting en daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Om niet te vergeten wat er allemaal vooraf ging aan die vrijheid is er de hele middag een doorlopend filmprogramma in de open lucht. Op een groot scherm op het Plein vertoont het Haags Gemeentearchief een compilatie aan filmpjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt zijn.
Terug
dinsdag 10 maart 2020 18:38:19 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: JW