Laatste Nieuws

Nauwelijks meer jonge kinderen in Vinex-wijk Leidschenveen-Ypenburg: acht schoollocaties sluiten deuren

 

 

Jonge gezinnen vinden momenteel nauwelijks hun weg naar de Vinex-wijk Leidschenveen-Ypenburg. Met sluiting van schoolpanden als gevolg. 

,,Ooit hadden we hier 700 kinderen rondlopen’’, zegt Daniël Kraan, adjunct-directeur van basisschool De Fontein in Ypenburg. ,,Nu zijn dat er 500 en dat aantal gaat de komende tijd nog teruglopen.’’

Die krimp geldt voor het hele stadsdeel, in de jaren negentig van de vorige eeuw nog hét walhalla voor gezinnen met baby’s en peuters. De wijk telt momenteel 5665 kinderen in de basisschoolleeftijd, in 2034 zullen dat er naar verwachting 4577 zijn. En dat heeft gevolgen: de komende jaren gaan naar verwachting acht schoollocaties - vooral dependances - sluit.

Bron: AD

 

Nauwelijks meer jonge kinderen in Vinex-wijk Leidschenveen-Ypenburg: acht schoollocaties sluiten deuren

Dat blijkt uit het nieuwe Haagse Integrale Huisvestingsplan Onderwijs 2020-2030. Het plan zet voor de komende tien jaar de lijnen uit voor de hele stad: welke wijk heeft een schreeuwende behoefte aan meer schoollocaties 0f vervangende nieuwbouw en in welke wijk moeten juist panden dicht?

Cyclus

Wethouder onderwijs Saskia Bruines: ,,Wat je nu in Leidschenveen-Ypenburg ziet gebeuren, wijkt niet wezenlijk af van wat er vaker gebeurt in dit type wijken. Het is een cyclus: de kinderen van de gezinnen van destijds zijn inmiddels tieners en twintigers. De ouders blijven wonen in het huis dat ze destijds kochten. Jonge gezinnen zijn nu in de minderheid. Kijk naar een wijk als het Bezuidenhout en je ziet hoe dat weer kan omslaan: daar zijn oudere bewoners weggetrokken om plaats te maken voor gezinnen met basisschooljeugd.’’

Wethouder onderwijs Saskia Bruines

Het is een cyclus: de kinderen van de gezinnen van destijds zijn inmiddels tieners en twintigers. De ouders blijven wonen in het huis dat ze destijds kochten.

Daniël Kraan van basisschool De Fontein is nu tien jaar actief op de school in Ypenburg. ,,In 1999 is deze basisschool begonnen met twee leerlingen, daarna zijn we razendsnel gegroeid. Ik was hier op het hoogtepunt van de groei en merk nu dus ook de gevolgen van krimp. In de praktijk merk je dat de sfeer op school wat intiemer wordt.’’ De school moet in 2023 de huidige dependance afstoten.

Het aantal Haagse schoolgaande kinderen neemt stadsbreed juist toe de komende jaren. De groei is vooral merkbaar in het stadsdeel Laak en met name in het ontwikkelingsgebied Binkhorst. Dat gebied krijgt naar verwachting twee nieuwe basisscholen en een middelbare school.
Terug
vrijdag 20 december 2019 09:53:07 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: JWML