Laatste Nieuws

Ruim baan voor ondernemers in Den Haag: locaties aangewezen voor nieuwe kantoren

 

Ruim baan voor ondernemers in Den Haag: locaties aangewezen voor nieuwe kantoren
Den Haag heeft een urgentieprogramma voor extra kantoorruimte vastgesteld. In dit programma zijn de bouwlocaties aangewezen voor kantoren voor grote ondernemers en voor ondernemers in kantoorverzamelgebouwen, zoals het WTC The Hague. Het urgentieprogramma zorgt voor de uitvoering van de kantorenstrategie die voor 2025 200.000 m2 nieuwe kantoren reserveert.

Tekort

Op de bedrijventerreinen langs de snelweg in en rond Den Haag zijn tot 2025 nog voldoende kantoren beschikbaar. Maar bij de stations in en rond het centrum is sprake van een tekort. Het aanbod van kantoren in Den Haag is rond de stations in twee jaar tijd met meer dan 75 procent gedaald: van 16 procent leegstand naar 2,7 procent in 2019. Er is dan ook onvoldoende aanbod om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar kantoorruimte. Daarom ontwikkelt Den Haag meer kantoorruimte. Zo zetten we de Haagse groei in voor een unieke woon- én werkstad.


Ruim baan voor ondernemers in Den Haag: locaties aangewezen voor nieuwe kantoren

Nieuwbouw
De nieuwbouw van kantoren gaat met name plaatsvinden in het Central Innovation District (CID) rond de stations Centraal Station, Hollands Spoor en Laan van Nieuw Oost-Indië (NOI). Wethouder Economie Saskia Bruines: “Wij geven de ruimte aan ondernemers. Ze hebben niet alleen figuurlijk de ruimte nodig, óók letterlijk. Daarom moeten we steeds rekening blijven houden met ons aanbod aan kantoorruimte, zodat Den Haag aantrekkelijk blijft als vestigingslocatie voor bedrijven. Dat is goed voor de lokale economie.”

Stationsgebieden: Central Innovation District
Bij het station Laan van NOI is het uitgangspunt om 40.000 m2 aan kantoorruimte te realiseren. De kantoorruimte maakt onderdeel uit van een te ontwikkelen gebied waar ICT & Security centraal staan. In dit gebied hebben ondernemerscollectieven als Yes!Delft, The Hague Tech en The Hague Security Delta zich al gevestigd.

Rond station Hollands Spoor wordt minimaal 30.000 m2 kantoorruimte ontwikkeld. Door de aanwezigheid van 25.000 studenten en de korte afstand van de binnenstad, is het voor ondernemers interessant zich hier te vestigen. Onder andere PostNL - die zich hier in 2020 weer vestigt -, Amazon en T-Mobile gingen hen al voor.

Rondom het Centraal Station worden kantoren voor de overheid en gelieerde instellingen gerealiseerd, zoals op de Bezuidenhoutseweg. De overige kantoorruimtes worden meer verspreid over Den Haag gerealiseerd. Voorbeeld is de Internationale zone waar Europol en het Internationale Strafhof zijn gevestigd. Hier wordt 30.000 m2 gereserveerd voor internationale instellingen.
Terug
vrijdag 29 november 2019 08:46:06 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: JWML