Laatste Nieuws

Gesneuvelde helden op Ypenburg indrukwekkend en respectvol herdacht

 

Op Ypenburg worden jaarlijks op 10 mei twee herdenkingen gehouden voor hen die tijdens de tweede wereldoorlog op Ypenburg hun leven gaven voor onze vrijheid. Dit jaar is het drieënzeventig jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft 2018 uitgeroepen tot Jaar van het Verzet met als thema ‘Blijf Waakzaam’.

Door Dick Muijs.

Gesneuvelde helden op Ypenburg indrukwekkend en respectvol herdacht

Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 werd rond het vliegveld Ypenburg fel gevochten. De Nederlandse militairen heroverden het vliegveld op de Duitse Luchtlandingstroepen. In en rond Den Haag verloren 515 Nederlandse militairen het leven. Hiertoe behoorden 208 militairen tot het Regiment Garde Grenadiers en Jagers.

Sinds 2010 vindt er jaarlijks op 10 mei in de ochtend een herdenking plaats bij het Monument Garde Grenadiers en Jagers wat staat aan het water De Blauwe Loper. Ook dit jaar waren veteranen, waaronder superveteraan Dhr. Moerman, nabestaanden, militairen, burgerautoriteiten en genodigden aanwezig. Er werden toespraken gehouden die in het teken stonden van vrede en vrijheid.

Namens de gemeente was locoburgemeester Boudewijn Revis aanwezig. Leerlingen van Basisschool De Startbaan zongen liederen en droegen gedichten voor. Hierna volgde een kranslegging door de locoburgemeester en diverse militaire autoriteiten, gevolgd door het defilé. Leerlingen van Basisschool De Startbaan hebben het monument geadopteerd en verzorgen het ook.
Het monument Garde Grenadiers en Jagers werd in 1951 gemaakt door kunstenaar Dirk Bus. Op Ypenburg zijn diverse straatnamen vernoemd naar gesneuvelde militairen.

Herdenking ‘Slag om de residentie’
Op 10 mei vond de ‘slag om de residentie’ plaats. Op en rond het vliegveld Ypenburg is toen hard gevochten waarbij velen het leven lieten. Ter herinnering daaraan is in 2000 op de locatie voor het voormalige stationsgebouw aan het ILSY plantsoen een monument geplaatst. Ieder jaar wordt hier op 10 mei de ‘slag om de residentie’ herdacht in het bijzijn van veteranen, nabestaanden, militairen- en burgerautoriteiten, vertegenwoordigers van diverse organisaties en genodigden.
Terug
vrijdag 11 mei 2018 15:19:41 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: JWML