Laatste Nieuws

Herman van der Helm: komst Helihaven op Ypenburg nog lang niet zeker

 

In het kader van de rubriek Ypenburger Van De Maand deze keer Herman van der Helm; ondernemer, voorzitter commissie Heliniet, naaktrecreant en zeer betrokken bij het wel en wee van Ypenburg. Een veelzijdig en kleurrijk man met een gezonde visie.

Door Dick Muijs

Herman van der Helm:  komst Helihaven op Ypenburg nog lang niet zeker

Die gezonde visie komt van pas als we het hebben over zijn ondernemerschap. Jaren geleden ontwierp hij “De Tiller” een toestel die het tillen van zware producten door werknemers overbodig maakt. “ik demonstreer het toestel bij bedrijven waar werknemers veel moeten sjouwen en tillen met veelal als gevolg dat zij ziek thuis zijn wegens rugklachten. Ik laat de mensen nadenken over hun gezondheid en dat werpt steeds meer vruchten af”, aldus Herman. Ook de TV heeft hier aandacht aan geschonken. Kijk voor meer informatie op de site www.gezondbelast.nl

Naaktrecreatie is een activiteit die Herman graag doet. Ook dat gaat niet altijd even soepel omdat niet iedereen daarvan gecharmeerd blijkt te zijn. In de loop van de tijd hebben Herman en zijn mede naaktrecreanten daardoor enkele malen een boete aan hun (blote) kont gekregen en zijn er diverse processen gevoerd om toch naaktrecreatie toe te staan. Ook TV en radio hebben hier aandacht aan besteed. In 2017 heeft de rechter in Den Haag uitspraak gedaan dat naaktrecreatie op bepaalde plekken mag. “Daar zijn wij erg blij mee, de rechter heeft met deze uitspraak tegelijkertijd een voorbeeldfunctie voor heel Nederland gecreëerd” zegt Herman.

Als voorzitter van de stichting Heliniet is hij regelmatig in het nieuws. De eventuele komst van een helihaven op het GAVI terrein houdt op Ypenburg en omgeving de gemoederen al jaren bezig. Heliniet heeft vanaf het begin bezwaar gemaakt tegen de komst van de helihaven. Herman: “de luchthavenregeling is nog niet formeel bekend gemaakt, daartegen hebben wij nog geen beroep kunnen aantekenen, maar zodra dat mogelijk is gaan we dat zeker doen.

Een omgevingsvergunning is van rechtswege wel verleend en daar hebben wij bezwaar tegen ingediend en dat is afgewezen. Daartegen zijn we in beroep gegaan bij de bestuursrechter, en die heeft ons in het gelijk gesteld. Vreemd is daarom dat recentelijk een aantal vluchten uitgevoerd zijn vanaf de GAVI Kavel, onder andere rondvluchten terwijl dat expliciet verboden is op basis van uitspraken van enkele politieke partijen. Daarmee heeft het bedrijf de grenzen van wat toelaatbaar is opgezocht en zelfs overschreden. Dat wordt allerwege als onacceptabel ervaren en daarom schat ik in dat de komst van een helihaven op Ypenburg op losse schroeven staat.”

Regelmatig geeft Herman tijdens BPY vergaderingen zijn visie over eventuele verbeteringen op Ypenburg. Hij is van mening dat Ypenburg nog aantrekkelijker moet worden voor de Ypenburger maar ook voor de mensen buiten Ypenburg. Doorgaande fietspaden naar de regio, terrassen aan het water, het plaatsen van kunstwerken op diverse plekken ( vliegtuig!) interessante looppaden waar voor jong en oud wat te beleven valt zijn zo een aantal zaken die de revue passeren en zijn voorgelegd aan de gemeente. “mensen van buiten Ypenburg moeten graag op visite komen naar Ypenburg omdat wij hen wat te bieden hebben, daar wordt iedereen daar beter van” is zijn motto. We gaan nog veel van Herman horen in de toekomst.

Foto: Dick Muijs
Terug
zaterdag 16 september 2017 09:09:58 Categorie: Laatste Nieuws Ingezonden door: JWML