De Ypenburgsche Courant

JT Lente 3Jurriaan Brobbel

Japanse Tuin gaat open: feest voor je zintuigen

Goed nieuws voor de liefhebbers van de Japanse Tuin (en dat zijn er veel!). De Japanse Tuin in park Clingendael gaat open. Van zaterdag 29 april t/m zondag 11 juni kun je de tuin elke dag van 9.00 tot 20.00 uur bezoeken. Het voorjaar is een feest voor je zintuigen.

Bloemen ontluiken, de zon piept tussen de sierkersen door. Struin langs azalea’s, blauwe heesters en veertig soorten mos. Er zijn misschien wel honderd redenen om een keer naar deze groene parel in Den Haag te gaan. We noemen er zes.

Beperkte opening
De Japanse Tuin is in het voorjaar slechts zes weken open. Die beperkte opening maakt een bezoek sowieso speciaal. We willen dat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten, maar we moeten de kwetsbare tuin ook beschermen. Daarom is de tuin slechts beperkt open.

Feest voor alle zintuigen 
De Japanse Tuin is met zijn felle keuren, kronkelpaden en details een oefening voor het oog. Kijk bijvoorbeeld eens naar de manier waarop de bomen met precisie zijn gesnoeid: tak voor tak en laag voor laag. In Japanse Tuinen moet je er door de bomen heen kunnen kijken.

Hou je van symboliek, dan kun je je hart ophalen. Weet jij waar de brug voor staat?

Opmerkelijke symbolen 
Hou je van symboliek, dan kun je je hart ophalen. Zo verjaagt het rode bruggetje boze geesten, staat de stenen schildpad in de vijver voor een lang leven en symboliseren de wensstenen elke stap die je in het leven zet. In het tempeltje rond het beeld van Jizo Bosatsu, de beschermer van vrouwen, kinderen en reizigers, leggen bezoekers vaak wenssteentjes.

Mos, mos, mos 
Vaak kijken we omhoog… kijk in de Japanse Tuin juist eens naar beneden. Er groeien wel veertig verschillende soorten mos! Als je bukt, zie je goed dat het ene mos het andere niet is. Mossen groeien het best in de schaduw en zijn in de lente op hun mooist door de hoge luchtvochtigheid. Dit groene tapijt maakt de tuin kwetsbaar. Blijf op daarom op de paden.

In de Japanse Tuin groeien veertig verschillende soorten mos. 

Kaarsrecht paadje 
Paden in Japanse Tuinen moeten slingeren zodat er altijd iets te ontdekken valt.  Japanners geloven dat rechte paden slechte geesten aantrekt. Toch is er een recht pad. De eiken die er staan moeten het mos tegen het felle zonlicht beschermen.

Op en top historie
Dit is de oudste Japanse tuin van Nederland met bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud. De tuin was de privétuin van barones Daisy van Brienen. Zij liet ‘m tussen 1903 en 1913 aanleggen met ornamenten die zij meenam van haar reizen naar Japan. Pas sinds de jaren ’60 zijn bezoekers welkom. Met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter is het ook nog eens de grootste Japanse Tuin van ons land.