De Ypenburgsche Courant

Hofbad

AFZWEMMEN: Documentaire over volwassenen die hun zwemdiploma halen

Het zwemdiploma is voor veel mensen het eerste officiële diploma dat ze in hun leven behalen. Toch heeft maar liefst 10% van de volwassenen in Nederland geen zwemdiploma. De stap om op latere leeftijd alsnog te leren zwemmen is voor veel mensen groot, en gaat gepaard met veel schaamte.

In de documentaire ‘Afzwemmen’ wordt het verhaal vertelt van de vele niet-zwemmers in Nederland die de stap durven te nemen om (weer) op zwemles te gaan. Met deze documentaire hopen we bewustwording te creëren over dit probleem en mensen aan te moedigen om hun waterangst te overwinnen en te leren zwemmen.De documentaire speelt zich af in het Ypenburgse zwembad ‘Het Hofbad’ en volgt verschillende Haagse karakters. Een van de volwassenen die in de documentaire wordt gevolgd is Justina.Zij heeft in haar geboorteland Paraguay nooit zwemlessen gevolgd. Toen zij in Nederland een baan aangeboden kreeg bij het Hofbad kon ze niet langer onder het zwemmen uitkomen. Voor Justina hebben de zwemlessen en het werk bij het zwembad naast een zwemdiploma ook een sociaal netwerk opgeleverd. We zien hoe het zwemdiploma voor haar symbool staat voor het afsluiten van een eenzame periode.

‘Nu ben je een echte Nederlander,’ fluistert een van haar collega’s haar toe als ze gefeliciteerd wordt met haar A-diploma.
Justina is niet de enige volwassene niet-zwemmer die voorbijkomt in de documentaire. Er komen verschillende personen met diverse verhalen aan bod over hoe zij niet durven of kunnen zwemmen en hoe dit hun leven beïnvloed.De documentaire is te zien op het Campusdoc festival in Utrecht. De film wordt gemaakt door twee studenten journalistiek. Wil je hen helpen met het maken van dit verhaal. Doneer dan aan de crowdfunding campagne via Voordekunst.